Siirry sisältöön

Blogi

Kirjojen Suomi avaa ovet kirjallisuuden vuosikymmeniin

kuva rakkaus- ja erotiikka-aiheisista kirjojen kansista Kirjojen Suomi -hankkeessa

Celianetin kirjavinkit-osioon on koottu teemapaketeiksi Kirjojen Suomi -hankkeen kirjoja.

Kun Eino Leino julkaisi poliittisen ja isänmaallisuutta henkiviä runoja sisältävän kokoelman Vapauden kirja 1917, kirjoitettiin teoksesta aikalaiskritiikissä, että se on kuin noitarumpu, josta tulevat sukupolvet saavat välittömän kuvan esi-isiensä kohtaloista ja heidän järkyttävistä kokemuksistaan.

Ilkka Remeksen 2016 julkaistussa romaanissa Keuruun puukirkon epäillään joutuneen ääri-islamilaisten tekemän tuhopolton kohteeksi, ja Venäjän epävakaa tilanne ajaa Suomen puolustusliittoon USA:n kanssa.

Kumpikin kirja on valittu osaksi YLE:n ja lukuisien yhteistyökumppaneiden kokoamaa Kirjojen Suomi – suurhanketta, joka esittelee 100 merkittävää ja omaa aikaansa kuvastavaa kotimaista kirjaa kultakin itsenäisyytemme vuodelta.

Kirjojen Suomen tavoitteena on saada suomalaiset lukemaan enemmän kaunokirjallisuutta ja tutustumaan omaan kirjalliseen historiaansa. Sadan kirjan joukossa on kaiken tuntemia teoksia kuten Mika Waltarin Sinuhe ja Anja Kaurasen Sonja O. kävi täällä. Mukana on myös nykyään unohdetumpia kirjoja, kuten Matti Hällin kesäkuvaus Suopursu kukkii ja Iiris Uurron eroottisesti latautunut naiskuvaus Ruumiin ikävä.

Celia on osaltaan mukana Kirjojen Suomi -hankkeessa. Celian kautta on tarjolla äänikirjoina suurin osa 100 kirjasta. Kirjoja voi selailla esimerkiksi teemojen mukaan Celianet-verkkopalvelussa, josta kirjat myös lainataan. Eri vuosikymmenien aikana tuotetut kirjat ovat samalla osa Celian omaa historiaa. Kirjojen teknistä laatua ja käytettävyyttä on pyritty mahdollisuuksien mukaan parantamaan.

Lähes kaikki kirjat löytyvät myös e-kirjoina Kansalliskirjaston Kirjojen Suomi -verkkokirjastosta.

Osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi kootaan yhteen kaikki Kirjojen Suomen sisällöt.

Teksti: Eeva Paunonen

Eeva Paunonen

Kirjoittaja toimii Celiassa suunnittelijana.