Siirry sisältöön

Blogi

Kirjavinkkejä kesään

Mikä sen mukavampi tapa viettää kesäpäivää kuin uppoutua hyvän kirjan ääreen ja antaa tarinan viedä. Lomakauden parhaita lukuhetkiä varten kysyimme neuvoa asiantuntevilta käyttäjiltämme ja saimmekin huiman määrän vastauksia! Seuraavassa Celian kirjojen käyttäjien kesälukuvinkit, joista löytyy kirjoja taatusti jokaiseen makuun.

Keräsimme sivun loppuun listan kaikista suositelluista kirjoista aiheittain: lasten- ja nuortenkirjat, jännärit, muut romaanit ja tietokirjat. Kaikki listatut kirjat voit lainata ja kuunnella vaikka tänään Celianetin kautta. Blogimme jää kirjavinkkien myötä kesätauolle.

Lukijoiden vinkit

Tiina: ”Uutta Risto Räppääjää odotetaan koululaisen kanssa jo kovasti, varauksessa on. Aikuisille kesälukemista etsiville suosittelen lämpimästi kotimaista dekkaria. Aion jonain vapaana hellepäivänä itse lukea uudelleen Seppo Jokisen Rahtarin. Mukavasti kontrastia, kun kirjassa eletään loppuvuoden pimeitä ja kylmiä aikoja ja saa auringossa nautiskella.”

Anna-Kaisa: ”Tommi Kinnusen Neljäntienristeys ja Lobotti. Viimeistä en ole itse vielä kerennyt kuuntelemaan.”

Elina: ”Arnaldur Indridasonin dekkarit on ihan timanttia, etenkin tämmöisille Islanti-faneille.”

Annukka: ”Kesällä on aina mukava palata nuorten kirjoihin. Esim. Viisikot, Neiti etsivät ja hevoskirjat. Muuten sitten ruotsalaisia dekkareita kuten Liza Marklund, Camilla Läckberg, Viveca Sten, Åsa Larsson, Mari Jungstedt ja Ann Rosman. Lisäksi tietysti Nora Roberts, Danielle Steel ja Diana Gabaldon. Suomalaisista Jarkko Sipilän Takamäki-kirjat ja mieluiten Veikko Honkasen lukemana. Seppo Jokisen kirjat on kanssa ihanaa kesä luettavaa, kuin myös Vera Valan. Suomalaisesta viihteestä tietysti Enni Mustonen, jonka uusinta kirjaa Ruokarouvaa odotan kovasti. Hänellä on niin laaja tuotanto, että sieltä löytyy hyvää luettavaa useamman kirjasarjan verran sekä yksittäisinä kirjoina. Lisäksi kaikki Laura Paloheimon kirjat ovat tähän mennessä olleet viihdyttävää luettavaa, kuten myös Veera Vaahteran.”

Helena: ”Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjät, Marja-Leena Tiaisen nuortenromaanit ja evankelistojen ja muusikoiden elämäkerrat.”

Päivi: ”P.G. Wodehouse on kesäklassikko. Lisäksi Agatha Christie, Dorothy L. Sayers sekä Jan Karon. C. S. Lewis.”

Mika: ”Kaikki Clive Cusslerin kirjat 🙂 Star Warsin ystäville Timothy Zahnin Imperiumin perillinen, Hämärän laivue ja Keisarin käsky. Timothy Zahnin kirjat sijoittuvat ajassa Jedin paluun jälkeen. Hyviä ovat myös Wilbur Smithin Afrikkaan sijoittuvat seikkailukirjat. Toisen maailmansodan merijännäreistä ovat hyviä Douglas Reemanin kirjat jne jne jne. Onhan noita vaikka kuinka hirveästi.”

Toini: ”Helena Telkänrannan Millaista on olla eläin on kesken lukemisen. Mielestäni jokaisen ihmisen pitäisi lukea se, sillä jokainen meistä on tavalla tai toisella tekemisissä eläinten tai eläimiin liittyvien asioitten kanssa. Kirjasta saa viimeisintä tutkimustietoa kesyjen ja luonnonvaraisten eläinten tunteista ja aisteista, niiden taidoista ja oppimisesta.”

Tyyne: ”Salla Simukan Punainen kuin veri, Valkoinen kuin lumi ja Musta kuin ebenpuu. Salla Simukan kirjoja on käännetty monelle eri kielelle. Suosittelen.”

Konsta: ”Star warsit, sääli et kaikkia niitä ei oo. Viisi vartijaa-sarja.”

Silja: ”Tykkään lukea historian tutkimuksia ja romaaneja. Kustaa Vilkunan tutkimukselliset teokset.”

Mari: ”Pekka Hyysalon Fight back: toinen mahdollisuus.”

Altti: “Alexander Marchand: Universumi on unta.”

Maj-Lis: ”Vera Valan kirjat.”

Leena: ”Jarkko Sipilä.”

Lasten- ja nuortenkirjat

Korpinportti : ensimmäinen kirja
Anthony Horowitz ; suom. Satu Hlinovsky ; lukija Ilpo Mikkonen, 8 h.
14-vuotias Matt joutuu vaikeuksiin ja hänet lähetetään kasvattiperheeseen kauas maaseudulle. Käy ilmi, että pikkukylä on paljon nuorisovankilaa pahempi paikka ja Matt on suuressa vaarassa. Jos Matt pystyy selvittämään mikä on mystinen Korpinportti, hän voi jäädä henkiin. Osa 1.
194952

Musta orhi
Walter Farley ; suom. S.S. Taube ; lukija Soila Wardi, 6 h 5 min.
Kertomus lomamatkaltaan palaavasta Alecista ja villistä arabialaisorista, jotka haaksirikkoutuvat autiolle saarelle.
124519

Neiti Etsivä ja kadonnut opaskoira
Carolyn Keene ; suom. Anu Havia ; lukija Inkeri Wallenius, 3 h 49 min.
Neiti Etsivän taidot ovat todella tarpeen, kun sokean opiskelijatytön Marisan opaskoira katoaa salaperäisellä tavalla ja väärennettyjä seteleitä on liikkeellä.
148453

Punainen kuin veri
Salla Simukka ; lukija Anu Vilhunen, 7 h55 min.
Nopeatempoinen ja jännittävä kirja lukiota käyvästä Lumikki Anderssonista, joka on tottunut olemaan näkymätön ja välittämään vain omista asioistaan. Kun hän eräänä aamuna löytää koulustaan kuivumaan ripustettuja rahoja, hän päättää olla sekaantumatta juttuun. Tahtomattaan hän kuitenkin päätyy keskelle kansainvälisen huumebisneksen vyyhtiä ja joutuu hengenvaarallisiin tilanteisiin.
306718

Risto Räppääjä ja yöhaukka
Sinikka Nopola, Tiina Nopola ; lukija Paavo Kerosuo, 1 h 35 min.
Risto Räppääjä viettää Nellin kanssa lomaa paikassa, jossa ovat käynnissä arkeologiset kaivaukset. Sieltä katoaa käärmesormus, ja naapurin Lennart Lindbergiä epäillään ryöstäjäksi eli ”yöhaukaksi”. Seuraavana yönä kaivauksilla liikkuu yllättäen toinen yöhaukka ja sitä seuraavana kolmas. Onko Elvillä sormensa pelissä? Vai kenties Ristolla, joka näyttää Indiana Jonesilta?
326911

Tähdet putoo ja sammuu
Marja-Leena Tiainen ; lukija Maija-Kaarina Lehtovaara, 4 h.
Ollikaisten kesävieraaksi saapuu ärsyttävä ja ylimielinen helsinkiläistyttö, joka harrastaa kitaransoittoa ja pitää Lauraa lapsellisena maalaistyttönä.
132262

Velho ja leijona
C. S. Lewis ; suom. Kyllikki Hämäläinen ; lukija Päivi Tiura, 4 h 12 min.
Lucy sisaruksineen siirtyy vaatekaapin kautta Narniaan, mielikuvitusmaahan, johon pääsevät vain lapset. Narnia-sarja, osa 1/7.
151133

Viisikko aarresaarella
Enid Blyton ; suom Lea Karvonen ; lukija Pekka Ojalehto, 3 h 25 min.
Saarella puhkeaa rajumyrsky ja nostaa merestä vanhan laivanhylyn, jota Viisikko lähtee tutkimaan.
134385

Yllätysori : tyttöromaani
Merja Jalo ; lukija Soila Särkelä, 4 h.
Hevoshullu Kikka saa ihmeellisen sattuman kautta ikioman orin, mutta joutuu ponnistelemaan ankarasti saadakseen vauhkon eläimen kesytetyksi.
122912

Jännärit

Aurinkomyrsky
Åsa Larsson ; suom. Katriina Savolainen ; lukija Inkeri Wallenius, 10 h 25 min.
Seurakunnan keulahahmo Viktor löytyy murhattuna Kiirunan Kristallikirkosta. Tukholmalaisjuristi Rebecka Martinsson palaa tapauksen vuoksi synnyinkaupunkiinsa kohtaamaan menneisyyden pimeät voimat.
143089

Imperiumin perillinen : tähtien sota
Timothy Zahn ; suom. Ilkka Äärelä ; lukija Juhani Niska, 15 h 16 min.
Tähtien sodasta tutut päähenkilöt prinsessa Leia, Han Solo ja Luke Skywalker joutuvat taas koko galaksia ravisuttavaan sotaan keisarillista tähtilaivastoa vastaan. Osa 1/3. –
198970

Jäinen hauta
Clive Cussler ; suom. Erkki Hakala ; lukija Aimo Laurivuori, 11 h 20 min.
Hyytävää jännitystä pohjoisilla napa-alueilla.
121586

Kaapparilaiva
Douglas Reeman ; suom. Väinö J. Tervaskari ; lukija Aimo Laurivuori, 13 h 45 min.
Merisotaromaani kesästä 1944 ja saksalaisen laivaston ylpeydestä risteilijä Prinz Luitpoldista.
123803

Kas tässä teille ruumis
Dorothy L. Sayers ; suom. Kersti Juva ; lukija Raila Hämäläinen, 17 h.
Perinteinen englantilainen dekkari, jossa tutkitaan rannalta löydetyn miehen murhaa. Päähenkilöinä salapoliisi Peter Wimsey ja nuori dekkarikirjailija Harriet Vane.
133213

Kuolema sypressin varjossa
Vera Vala ; lukija Pinja Flink, 10 h 36 min.
Rahakas seurapiirirouva tutkii nuoren amerikkalaisnaisen murhaa italialaisessa pikkukylässä.
300273

Lordin yksityisasia
Diana Gabaldon ; suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi ; lukija Reijo Pesonen, 10 h 11 min.
Lontoo vuonna 1757. Lordi John epäilee, että hänen serkkutyttönsä kanssa naimisiin aikova mies sairastaa ”Ranskan tautia”, eli kuppaa ja kihlaus olisi purettava suvun kunnian nimissä. Samaan aikaan eräs lordin aseveli löydetään kammottavasti murhattuna. Näitä kahta tapausta selvitellessään lordi John huomaa joutuneensa petosten verkkoon ja johtolangat vievät bordelleista yläluokan salonkeihin ja maailman merille saakka. Osa 1.
163615

Majakkamestarin tytär
Ann Rosman ; suom. Anu Koivunen ; lukija Tuija Kosonen, 11 h 8min.
Pienellä saarella Marstrandin ulkopuolella vanhaa majakkaa kunnostavat rakennusmiehet kohtaavat ruokakellarissa järkyttävän näyn. Tapausta ryhtyy tutkimaan göteborgilainen rikostutkija Karin Adler, jonka ainoat johtolangat ovat lista vuosikymmeniä sitten kadonneista ihmisistä ja vihkisormus.
279647

Meren hiljaisuudessa
Mari Jungstedt ; suom. Leena Peltomaa ; lukija Arja Finne, 10 h 37 min.
Gotlannin pitkä ja tuulinen syksy on vaihtunut talveksi, kun 14-vuotias Fanny katoaa jäljettömiin. Rikoskomisario Anders Knutas ja hänen kollegansa etsivät yhtymäkohtia Fannyn katoamisen ja kuukautta aikaisemmin tapahtuneen virkaheiton valokuvaajanmurhan kanssa. Median kasvava kiinnostus ei helpota poliisin työtä.
206166

Muru
Jarkko Sipilä ; lukija Veikko Honkanen, 7 h 17 min.
Poliisin partio löytää kehitysvammaisen naisen ruumiin hänen omasta asunnostaan Pohjois-Haagasta. Komisario Takamäen tutkimukset etenevät hyvin ja ratkaisu näyttää selvältä, mutta juttu ei lopulta olekaan niin yksinkertainen.
283459

Neiti Lemon erehtyy
Agatha Christie ; suom. Eila Pennanen ; lukija Pirkko Aarnio, 6 h 42 min.
Ylioppilasasuntolaan Lontoossa on pesiytynyt susi lammasten vaatteissa…
128347

Pahanilmanlintu
Camilla Läckberg ; suom. Outi Menna ; lukija Pinja Flink, 15 h 4 min.
Auto-onnettomuudessa menehtyneen naisen kuolema osoittautuu murhaksi ja pian se yhdistyy selvittämättömiin kuolemantapauksiin muualla maassa. Kun aletaan epäillä, että liikkeellä on sarjamurhaaja, ovat Patrik Hedström ja hänen uusi kollegansa suuren haasteen edessä.
265663

Punainen susi
Liza Marklund ; suom. Outi Knuuttila ; lukija Inkeri Wallenius, 14 h 34 min.
Terroristiryhmää jäljittävä Annika Bengtzon törmää valtaan ja sen väärinkäyttöön politiikassa ja mediamaailmassa.
146034

Rahtari
Seppo Jokinen ; lukija Jukka Pitkänen, 10 h 44 min.
Komisario Koskinen joutuu tällä kertaa visaisen ongelman eteen: onko oudoilla rekkakolareilla ja Tampereella tapahtuneilla pahoinpitelyillä jotain tekemistä keskenään?
334125

Räme
Arnaldur Indriðason ; suom. Seija Holopainen ; lukija Arja Finne, 8 h 10 min.
Reykjavikin Pohjoisrämeen kaupunginosassa löydetään kellariasuntoonsa tapettu vanha mies. Huoneeseen on jätetty käsittämätön viesti, jonka taakse kätkeytyy alakuloinen ja koskettava tarina.
152570

Sininen daalia
Nora Roberts ; suom. Anna Salo ; lukija Katja Savinainen, 15 h 15 min.
Stella saa haaveilemansa työpaikan taimitarhalta ja hänen ankaraan yksinhuoltajanelämäänsä tulee muutos kertaheitolla. Stella tuntee löytäneensä taimitarhan epäsovinnaisesta emännästä sukulaissielun ja tiluksilla viihtyvän kartanon kummituksen lisäksi lähistöllä asuva komea maisema-arkkitehti järkyttää Stellan elämän tasapainoa. Osa 1.
160275

Syvissä vesissä
Viveca Sten ; suom. Outi Menna ; lukija Tapio Rauvala, 13 h 13 min.
Heinäkuisena aamuna löytyy Sandhamnin laivastotukikohdasta miehen ruumis. Rikoskomisario Thomas Andreasson tutkii tapausta lapsuudenystävänsä, juristi Nora Linden avustuksella.
292271

Muut romaanit

Antaa Psmithin hoitaa
P. G. Wodehouse ; suom. Aino Tuomikoski ; lukija Ritva Vepsä,10 h 15 min.
Hauska kuvaus yritteliään nuoren miehen kommelluksista englantilaisissa maalaiskartanoissa.
172034

Elämän ja kuoleman laakso
Wilbur Smith ; suom. Ilkka Terho ; lukija Aimo Laurivuori, 25 h 52min.
Seikkailu- ja rakkausromaani 1920-luvun Etelä-Afrikasta. Isän ja pojan välirikko, pojan rakastuminen ja avioituminen ja häikäilemättömät maanostajat ovat osa juonta.
146872

Helmiä ja timantteja
Danielle Steel ; suom. Liisa Tahvanainen ; lukija Pirkko Aarnio, 18 h 45 min.
Rakkaus- ja sukutarina newyorkilaistytön tiestä englantilaisherttuan vaimoksi, vanhan ranskalaislinnan emännäksi ja jalokivisuvun perustajaksi.
122512

Lopotti
Tommi Kinnunen ; lukija Krista Putkonen-Örn, 11 h 15 min.
Helena on yhdeksänvuotias, kun hänet lähetetään sokeainkouluun 1950-luvun Helsinkiin. Vaikean alun jälkeen Helena sopeutuu uuteen ympäristöönsä. Kun Helenan veljenpoika Tuomas muuttaa Helsinkiin 40 vuotta myöhemmin, tutustuu hän tätinsä lisäksi myös omaan itseensä.
331922

Neljäntienristeys
Tommi Kinnunen ; lukijat Päivi Istala, Hellevi Härkönen, Anu Vilhunen & Martti Mäkelä, 10 h 39 min.
Romaani kuvaa niukkuutta ja jälleenrakennusajan tulevaisuudentoivoa, vahvoja naisia ja rintamalta pohjoiseen palaavia miehiä. Lapin sodan raunioille sijoittuva omakohtainen romaani kertoo perheestä, puhumattomuuden perinnöstä ja kaksoiselämän traagisista seurauksista.
317035

OMG
Laura Paloheimo ; lukija Pinja Flink, 10 h 24 min.
Hääpalvelu OMG:n omistaja Anna on sinkkunainen, joka etsii elämänsä miestä nettideittipalvelusta. Annan ympärillä pyörii myös rocklaulaja Sam, mutta onko hänessä ainesta sulhaseksi?
310693

Onnellisesti eksyksissä
Veera Vaahtera ; lukija Pinja Flink, 6 h 12 min.
Emma on alle kolmikymppinen humanisti, jonka pitäisi aikuistua eli toisin sanoen valmistua, hankkia työpaikka, muuttaa omaan kotiin ja löytää kunnon mies epäluotettavien taiteilijanuorukaisten sijaan. Tiellä tavoitteisin on kuitenkin monta ihanaa harhapolkua.
295569

Ovet auki pappilaan : pappila keskellä elämää. 1
Jan Karon ; suom. Leila Uosukainen; lukija Reijo Pesonen, 18 h 15 min.
Mitfordin pikkukaupungissa elelee pastori Tim, joka kaipaa arkeensa muutosta. Kulkukoira, pisamainen poika ja taiteellinen naapuri saavat elämän sekaisin.
153739

Verenpisara ikkunalla : romaani
Enni Mustonen ; lukija Merja Hellman, 9 h 37 min.
Kesällä 1917 hämäläiseen kyläkouluun tulee nuori opettaja, joka ystävystyy kartanonpiian kanssa. Kansalaissodan puhjettua he joutuvat valitsemaan puolensa. Osa 1. –
241670

Tietokirjat

Elämästä, uskosta, juoksun päättämisestä
Billy Graham ; suom. Annamari Kortelainen; lukija Mikko Lauronen, 6 h 28 min.
Yhdysvaltalainen saarnaaja Billy Graham kertoo vanhenemisestaan ja lähes sadan vuoden mittaisesta elämästään sekä siitä, mitä Jumalalla on ollut hänelle varattuna.
315658

Fight back : toinen mahdollisuus
Pekka Hyysalo ; lukija Ville-Veikko Niemelä, 10 h 14 min.
Freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo joutui keväällä 2010 menestyksekkään kauden päätteeksi vakavaan onnettomuuteen, jossa hän sai hengenvaarallisen aivovamman. Pessimistisistä tervehtymisennusteista huolimatta Hyysalo kuntoutui uskomattomalla tavalla, ja käveli jo puolen vuoden kuluttua onnettomuudesta. Inspiroiva kertomus sisukkaan nuoren miehen taistelusta takaisin elämään.
333787

Millaista on olla eläin?
Helena Telkänranta ; lukija Jari Koskelainen, 11 h 46 min.
Teos on kiehtova ja yleistajuinen katsaus siihen, mitä tällä hetkellä tiedetään eläinten älykkyydestä, tunne-elämästä ja kokemusmaailmasta. Kirjassa kerrotaan muun muassa, millä eläimillä nykytiedon valossa on kyky kokea perustunteita kuten iloa, surua ja pelkoa, mitkä eläimet ovat älykkäimpiä ja miksi yksinkertaisetkin eläimet voivat oppia yllättävän monimutkaisia asioita.
330660

Olavi Virta : legenda jo eläessään
Markku Koski, Peter von Bagh, Pekka Aarnio ; lukija Carl-Erik Creutz, 7 h 11 min.
Rakastetun tangokuninkaan rikas ja ristiriitainen elämä. Taustana suomalainen huvielämä ja tanssilavakulttuuri 1940-1960-luvuilla.
122352

Sopeutumattomien sukupolvi : punkin kummisedän muistelmat
Richard Hell ; suom. Ilkka Salmenpohja ; lukija Juha Leino, 9 h 52 min.
Richard Hellin muistelmat kuvaavat 1970-luvun New Yorkin punkrockskeneä. Huumeet, seksi ja tietenkin musiikki värittivät piirejä, joissa pyöri Patti Smithin, Debbie Harryn ja Ramonesin jäsenten lisäksi monia muita punkrockin legendoja.
316292

Työ ja ilonpito : kansanomaisia työnjuhlia ja kestityksiä
Kustaa Vilkuna ; lukija Markus Bäckman, 7 h 2 min.
Vanhan kansanomaisen työnteon luonteenpiirteisiin kuuluu, että työ tehdään joukolla, kilvan ja iloisella mielellä. Yhdessä tehtyjen talkootöiden lisäksi pieniä työnjuhlia riitti paljon.
234929