Siirry sisältöön

Blogi

Keskusteluja muutosten pyörteissä

Osallistujien seminaarissa luoma sanapilvi

Muutokset tapahtuvat oikeastaan aina lopulta aika hitaasti. Taustalla voi olla joku päätös, joka astuu voimaan tietyllä hetkellä, ja näennäisesti tilanne on heti muuttunut. Todellisuudessa muutoksen läpiviemiseen kuluu aikaa useita vuosia, paljon omakohtaista pohdintaa ja lukuisia konkreettisia tekoja. Ja kun siihen vaiheeseen päästään, keskustelua ja omakohtaisia näkemyksiä alkaa tulla.

Monenlaiset käytännöt

Tämä jäi päällimmäiseksi mieleen viikko sitten Celian järjestämästä Äänikirjoja verkotta -seminaarista. Noin 150 kirjastoammattilaisen ryhmä kokoontui seuraamaan seminaaria, osa paikan päälle, osa etäyhteyden päähän. Tarkoitus oli selvitellä sitä, miten äänikirjoja voisi tarjota niille lukemisesteisille henkilöille, joille verkkovälitteinen Celian äänikirjapalvelu ei sovi.

Päivän aikana saimme huomata, että käytännöt vaihtelevat kunnasta ja kirjastosta toiseen. Jossakin kirjastossa on Celian cd-äänikirjojen kokoelmaa kartutettu reilusti, aineisto on luetteloitu ja koteloille on raivattu hyllytilaa. Toisaalla on päädytty pitämään cd-levyt luetteloimattomina, vain kotipalvelun ja laitoskirjastojen käytössä.

Osa kirjastoista seuraa tarkemmin kuin toiset myös sitä, kuka Celia cd-levyjä lainaa. Lainausrajoituksesta voidaan huomauttaa tiskillä tai asiakastietoihin voidaan lisätä jonkinlainen Celia-merkintä. Celian toive onkin, että merkintä asiakasrekisteriin olisi hyvä olla olemassa. Mutta muuten asiakkaan ohjeistus aineistotiedoissa, hyllyssä ja kotelossa riittää.

Kotipalvelun järjestämiseen on siihenkin useita vaihtoehtoja: palvelun hoitaa kirjaston henkilökunta, tehdään yhteistyötä jonkun kumppanin kanssa tai tarvitaan vapaaehtoisia avuksi. Keskustelussa muistutettiin, että jo aiemmin vahvistetun yhdenvertaisuuslain ja uuden kirjastolain myötä kirjastojen on tämäkin asia hoidettava. Ja kyllä kirjastot asiakkaittensa puolella ovatkin.

Valmiudet mennä eteenpäin

Missään aiemmassa Celian kirjastoyhteistyöseminaarissa ei ole ollut näin paljon keskustelua. Ei vain kysymyksiä esitelmöitsijälle, vaan myös kommentteja kirjastolta toiselle. Arvelen, että tämä on seurausta kirjastojen suunnitelmallisesta työstä liittää vähitellen Celian aineisto omaan palvelutarjontaansa. On hienoa nähdä, miten kirjastot ovat työssään voineet omaksua uusia toimintatapoja ja sitoutuneet viemään muutosta eteenpäin.

Ratkaisukeskeinen toimintamalli ei tuota samaa vastausta erilaisissa yksiköissä. Siksi monenlaisuus jatkuu ja hyvä niin. Alan jo innolla odottaa, mitä ensi kevään seminaari tuo tullessaan. Sitä ennen toivon, että olemme yhteyksissä kirjastojen henkilökunnan kanssa puolin ja toisin aina, kun ratkaisuja mietitään. Kiitos osallistujille yhteisestä päivästämme. Yhteistyömme on tuonut meidät tähän. Mitä vielä saavutammekaan!

 

Teksti Elina Kilpiö

Kirjoittaja toimii Celiassa yleisten kirjastojen asiakkuusvastaavana

 

Linkkejä:
Celian seminaarien esitykset
Kirjastolain lakiluonnos
Yhdenvertaisuuslaki