Siirry sisältöön

Blogi

Kesälukemista äänikirjoina

mies istuu penkillä kännykkä kädessään ja kuulokkeet korvillaan.

Kesällä moni suuntaa kirjastoon hakemaan luettavaa. Lukeminen myös kannattaa: ilo ja kirjojen antama mahdollisuus osallistumiseen yhteisössä tukevat hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta.

Kuitenkin jopa joka viidennelle suomalaiselle lukeminen on haasteellista esimerkiksi oppimisvaikeuden, keskittymisvaikeuden, sairauksien tai iän myötä heikentyneen näön vuoksi. Äänikirjat voivat antaa silloin mahdollisuuden kirjojen lukemiseen.

Celian ja kirjastojen yhteistyön myötä äänikirjat saa nyt käyttöön yhä useammin kirjaston kautta, kun tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa. Jo noin 400 kirjastossa ympäri Suomen voi pistäytyä rekisteröitymässä maksuttomaan Celian äänikirjapalveluun. Äänikirjapalvelua tarjoavat kirjastot löytyvät Celian verkkosivujen kartasta: https://www.celia.fi/palvelut/aanikirjat-yksityishenkiloille/

Yli 40 000 äänikirjaa heti ilmaiseksi kuunneltavissa

Celian äänikirjapalvelussa on yli 40 000 kirjaa, joita voi lainata ja kuunnella ilmaiseksi verkon kautta: uutuuksia ja klassikoita, niin dekkareita, viihderomaaneja kuin tietokirjoja. Kirjavinkkejä löytyy Celianet-verkkopalvelusta, josta kirjat myös lainataan. Tarjolla on lisäksi maksuttomia CD-kirjakerhoja niille, joilla ei ole verkkoyhteyksiä.

Celian äänikirjoja voivat kuunnella kaikki ne, joille lukeminen on vaikeaa vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Käy kirjastossa tutustumassa äänikirjoihin ja löydä uusi tie kirjojen maailmaan!

Celia on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kuuluva asiantuntijakeskus, joka mm. tuottaa äänikirjapalvelua ja edistää kirjastopalveluiden saavutettavuutta.

Lisää tietoa Celiasta: www.celia.fi

Kokemuksia Celian äänikirjoista:

”Näkökykyni alentumisen vuoksi on Celian palvelut avannut minulle uuden yhteyden kirjojen maailmaan. Olen todella kiitollinen saamastani palvelusta.” – nimim. Mankkaan muori, 80 v.

”Celianetin kautta minulle avautui uusi vanha maailma. Olin intohimoinen lukija. Koin aivoverenvuodon jonka seurauksena en pystynyt enää lukemaan. Celia kirjat avasivat minulle taas kirjojen maailman. Olen moniruokainen ja onnellinen siitä, että Celiasta löytyy niin paljon mahdollisuuksia.” – Mies, 69 v.

Teksti: Johanna Koskela, viestintäasiantuntija

P.S. Jos olet esimerkiksi kirjaston, kunnan tai median edustaja, voit muokata ja hyödyntää vapaasti tätä juttua omassa viestinnässänne. Tässä on vielä ylläoleva juttu word-tiedostona.