Siirry sisältöön

Blogi

Iris opastaa Celian käyttäjiä kirjastossa – ”Verkkokuunteluun tarvittavat laitteet eivät ole kummempia kuin radio tai televisio”

Iris iloisena lähikuvassa

Iris Kärner-Kupiainen on erikoiskirjastovirkailija Malmin kirjastossa. Työssään hän opastaa myös Celian äänikirjapalvelun käyttäjiä äänikirjojen kuuntelussa verkossa.

Iriksen mielestä verkkokuuntelussa parasta on se, että lukeminen ei koskaan lopu kesken eikä tarvitse pelätä, että olisi liian vähän tai epäkiinnostavia kirjoja matkalle tai mökillä.

Keille Celian kirjojen kuuntelu verkon kautta soveltuu mielestäsi?

Verkon kautta kuuntelu sopii kaikille, joilla on siihen sopiva laite, esimerkiksi tabletti, tietokone, älypuhelin, MP3 -soitin tai Daisy-soitin, jossa on paikka muistikortille tai -tikulle.

Se soveltuu kaikille, jotka kaipaavat helppoa tapaa lainata ja kuunnella kirjoja missä vain ja milloin vain.

Millaisia asioita asiakkaat kysyvät Celian kirjojen kuuntelusta ja lainaamisesta verkossa?

Eniten asiakkaita mietityttää, millaisia laitteita ja ohjelmia kirjojen kuunteluun tarvitaan ja onko lainaaminen ja kuuntelu kovin monimutkaista.

No onko se monimutkaista?

Kirjojen lainaaminen ja kuuntelu verkossa on erittäin helppoa. Kirjan lainaaminen esimerkiksi puhelimeen on vain muutaman sormennapautuksen päässä: 1) avaa kuunteluohjelma, 2) naputtele haluamasi kirjan nimi ohjelmaan, 3) lainaa kirja ja nauti kuuntelusta!

Miten opastat käyttäjiä verkkokuuntelussa?

Kerron käyttäjille, millaisia vaihtoehtoja on verkkokuuntelussa ja selvittelemme, millaisia laitteita asiakkaalla on käytössä.

Jos laitteen käyttö ei ole ihan niin tuttua, silloin käymme asiat käytännössä ja perusteellisesti läpi, parhaassa tapauksessa vielä asiakkaan omalla laitteella.

Opastamme juuri sen verran kuin asiakas tuntee tarvitsevansa tukea.

Miten nopeasti ihminen yleensä oppii lainaamaan ja kuuntelemaan Celian kirjoja verkossa?

Olen varma, että hyvin nopeasti.

Opastusta saa jo heti Celian käyttäjäksi rekisteröinnin yhteydessä ja asiakkaille kerrotaan, että aina voi ottaa uudestaan yhteyttä tai varata ajan perusteellista opastusta varten. Tällaista tarvetta on ollut kuitenkin huomattavan vähän.

Miten kirjastossa suhtaudutaan niihin, jotka eivät osaa käyttää Celian äänikirjoja ja digitaalista teknologiaa viimeisen päälle?

Kirjastossa toivotetaan tällaiset asiakkaat erittäin lämpimästi tervetulleiksi!

Meidän yksi tärkeimmistä tehtävistä on tukea ja opastaa asiakkaita erilaisten palveluiden käytössä. Huolehdimme siitä, että kaikilla olisi tasavertaiset mahdollisuudet nauttia kirjallisuudesta ja hankkia tarvitsemaansa tietoa laitteista, osaamisesta tai mahdollisista rajoitteista riippumatta.

Mitä muuta haluaisit sanoa Celian käyttäjille verkkokuuntelusta?

Verkkokuunteluun tarvittavat laitteetkin ovat vain välineitä, eivät oikeastaan sen kummempia kuin cd-soitin, radio tai televisio. Ihan samalla tavalla näissäkin painetaan muutamia painikkeita, jotta pääsee kuuntelemaan tai katsomaan haluamaansa asiaa.

Kannattaa kokeilla verkkokuuntelua rohkeasti ja uteliaasti. Siitä ei aiheudu mitään vahinkoa laitteille eikä lainatuille kirjoille.

teksti: Rauna Nerelli