Siirry sisältöön

Blogi

Cd-levyt vaihtuivat verkkokirjoihin

Kuvituskuva: kaksi ikäihmistä kuuntelee äänikirjaa parvekkeella.

Celian äänikirjojen verkkokuuntelu on yhä useamman käyttäjän ulottuvilla, kun älypuhelinten ja tablettien käyttö yleistyy. Koska mobiililaitteissa käytettävät kuuntelusovellukset ovat helppokäyttöisiä, kirjojen verkkokuuntelu onnistuu vähemmilläkin tietoteknisillä taidoilla.

Tärkein asia käyttäjän kannalta ovat kuitenkin verkkokuuntelun edut verrattuna esimerkiksi cd-levyihin. Näitä etuja valaisevat parhaiten äänikirjojen käyttäjien kokemukset.

”Verkkokuuntelu on vaivatonta, kun kirjoja ei tarvitse hävittää”

”Nyt puolisen vuotta olen kuunnellut Celian äänikirjoja iPadilläni. Pidän sitä pakastekaapin päällä keittiössä, ja siellä se on usein käytössä.”, kertoo Sinikka Mandell, 77.

Vaasalainen Mandell oli jo sitä ennen äänikirjojen verkkokäyttäjä ja latasi kirjoja Celianetistä Victor Stream -kuuntelulaitteelle.
”Celianetistä löydän vaikka mitä. Siellä on kaikkea. Usein pistän kirjan Celianetin Hyllyyn odottamaan lainaamista – sitten kun on aikaa kuunnella.”, hän selventää.

Mandell saa kirjoja kuukausittain myös Celian kirjakerhopalveluista, mutta arvostaa sitä, että voi valita luettavat kirjat itse verkosta. Kaksikielisenä Mandellilla on enemmänkin valinnanvaraa.
”Saatan lainata saman kirjan ruotsinkielisenä, jos suomenkielinen luenta ei ihan miellytä – tai toisinpäin”, hän kiittelee.
Oiva vinkki muillekin kielitaitoisille!

”Kuuntelen paljon kirjoja – yhtä aikaa saattaa olla menossa useita kirjoja. Jotakin kirjaa haluan kuunnella esimerkiksi vain päiväsaikaan, koska se voi vaikuttaa uneen. Valikoiden kuuntelen kirjaa usein myös ennen nukkumaan menoa.”, kuvaa Mandell lukutottumuksiaan.

Verkkokuuntelun hyötyjä Sinikka Mandellin ei tarvitse kauan miettiä.
”Käytin joitakin vuosia Celian äänikirjoja cd-levyinä, mutta verkkokuuntelu on kätevämpää. Ei esimerkiksi tarvitse hävittää levyjä kuuntelemisen jälkeen. Nykyään kun täytyy ajatella myös ekologisuutta. Ja lisäksi säästyy levyjen poltto- ja postituskuluja.”, hän luettelee.

Mandell sanoo olevansa itse rohkea tietokoneen kanssa.
”Painelen nappuloita ja katson mitähän tapahtuu, jos tuosta painaisi. iPadistäkin on löytynyt yllättäviä uusia ominaisuuksia. Kaikki on sujunut tähän asti hyvin.”, kertoo Mandell, joka esimerkillään kannustaa muitakin verkkokuunteluun.

”Nopeus ja riippumattomuus ovat suurimmat edut”

Keski-Suomessa Karstulassa asuva Erkki Into on käyttänyt Celian äänikirjoja 1990-luvulta lähtien, jolloin näkö heikkeni silmäsairauden vuoksi. Intolle ovatkin tuttuja kaikki vuosien saatossa koetut Celian äänikirjaformaatit C-kaseteista verkkokuunteluun.

”Verkkokäyttö on ehdottomasti mieluisin kokemus verrattuna edellisiin. Se antaa enemmän vapautta.”, sanoo Into vuosikymmenten kuuntelukokemuksella.

Satoja äänikirjoja tulikin kuunneltua aikanaan niin C-kaseteilta, Clarke & Smith -kaseteilta kuin cd-levyiltäkin. Sen sijaan kirjojen verkkokuuntelu on melko uusi tuttavuus. Erkki Into liittyi palveluun noin vuosi sitten.

”Uteliaisuus ja tuttujen hyvät kokemukset kannustivat siirtymään kirjojen verkkokäyttöön. Nyt voin lainata kirjoja Celianet-verkkopalvelusta milloin vain ja saada ne heti kuunneltaviksi – vaikka keskellä yötä.”, Into kehuu.
”Erityisen tyytyväinen olenkin juuri siihen, etten ole enää riippuvainen Celian asiakaspalveluajoista.”, hän lisää.

Into kuuntelee äänikirjoja Plextalk-kuuntelulaitteellaan muistikortilta, jolle hän lataa kirjat Celianetistä.
”Aika hyvin käyttöönotto loksahti kohdilleen. Alussa oli jonkin verran selvitettävää ja opittavaa, mutta nyt käyttö sujuu vaivattomasti.”, kertoo Into.

Ja kirjoja riittää – Celianetissä niitä on reilut 40 000.

”Käyttämilleni muistikorteille mahtuu sellaiset 50 kirjaa, kun taas cd-levyllä on yleensä vain yksi kirja”, täsmentää Into ja jatkaa, ”Saan sähköpostiin kuukausittain uutuuskirjaluettelon, josta valitsen kiinnostavimmat kirjat. Lisäksi voin selailla Celianetissä olevaa kirjavalikoimaa ja valita mieleiseni kirjat ladattaviksi.”

Into sanoo olevansa melko kaikkiruokainen kirjallisuuden suhteen.
”Eniten tykkään lukea muistelmia ja historia-aiheisia kirjoja. Myös jännitys ja kertomakirjallisuus sekä elämäkerrat kiinnostavat. Samoin nobelistien tuotanto, runous ja luontoaiheiset teokset ovat mieleisiä.”, kuvailee kirjamakuaan Into, jolle lukeminen on ollut lempiharrastus jo lapsuusajoilta.

Erkki Into kertoo kuuntelevansa kirjoja yleensä iltaisin ennen nukahtamista, mikä onkin paras unilääke.
”Unitoiminto vain päälle, jolloin laite sammuu haluamani ajan kuluttua”.

Kirja on seurana myös Inton tehdessä kotiaskareita tai ottaessa kesällä aurinkoa rappusilla. Ja mikäs siinä, kun kirjoja ei tarvitse enää odotella postista – uusi kun putkahtaa verkosta muutamassa minuutissa!

 

Teksti Pirjo Nironen
Kuva on kuvituskuva, eikä liity haastateltuihin henkilöihin.