Siirry sisältöön

Typhlo & Tactus

Typhlo & Tactus – kansainvälinen koskettelukirjakilpailu

Tactus-ryhmä perustettiin Ranskassa, Dijonissa vuonna 1999.  Typhlo&Tactus -ryhmän tavoitteena on tehdä kansainvälistä yhteistyötä näkövammaisten lasten kosketeltavien kuvakirjojen tuottamiseksi ja kehittämiseksi. Joka toinen vuosi järjestettävällä koskettelukirjakilpailulla palkitaan korkeatasoisia kuvakirjoja. Lue lisää Tactus.org-sivuilta

Osallistu seuraavaan kansainväliseen koskettelukirjakilpailuun

Kilpailu järjestetään Italiassa (Cannero Riviera) 12. -14. marraskuuta 2015.

Kilpailu on avoin kaikkien maiden osallistujille, joiden yhteysorganisaatio on allekirjoittanut Typhlo & Tactus-organisaation kanssa sopimuksen. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Celia – kirjasto toimii Typhlo & Tactus-kilpailun suomalaisena järjestäjänä. Koskettelukirjojen tekijät, jotka haluavat kirjansa mukaan kilpailuun ovat yhteydessä Celiaan.

Kirja voi olla tehty jo aikaisemminkin, se voi olla vanhempien, opiskelijoiden, opettajien tai muun asianharrastajan valmistama, ja sen tulee sopia kuvakirjaksi sokealle lapselle. Koskettelukirjan teksti tulee lähettää sähköpostilla Celia-kirjastoon.

Kilpailukirjan tulee olla Celia-kirjastossa viimeistään 14.8.2015 kello 16.
Koskettelukirjaraati valitsee määräaikaan lähetetyistä kirjoista 5 kirjaa edustamaan Suomea. Esivalinta suoritetaan kilpailusääntöjen mukaisesti.

Celia-kirjasto huolehtii kilpailulomakkeiden täyttämisestä, pistekirjoitustekstien valmistuksesta, tekstien käännöksistä englanniksi ja kirjojen lähettämisestä Italiaan.
Kirjasto ei kuitenkaan vastaa postinkulun tai kilpailun aikana kirjalle mahdollisesti sattuneesta vahingosta.

Kilpailusäännöt 2015 (word-tiedosto)

Lähetä koskettelukirja alla olevaan osoitteeseen:

Celia-kirjasto/Tactus-kilpailu
PL 20
00030 IIRIS

Lisätietoja:

Irmeli Holstein, sähköposti irmeli.holstein@celia.fi ja  Satu Jokinen, sähköposti satu.jokinen@celia.fi

Typhlo & Tactus – kilpailu vuonna 2013

Kilpailu pidettiin Helsingissä, Celia-kirjastossa. Kilpailuun osallistui 15 maasta yhteensä 61 koskettelukirjaa. Kilpailun palkinnot jaettiin Helsingin kirjamessuilla 27.10.2013

Tactus kilpailun tulokset 2013 (pdf, 9,7 Mt)

Kilpailun historiaa

Typhlo & Tactus-ryhmä järjesti vuosittain eurooppalaisen koskettelukirjakilpailun, jossa haettiin korkeatasoisia kuvakirjoja. Palkituista kirjoista tuotettiin kollaasikirjoja seitsemälle eri kielelle joita jäsenmaat saivat ostaa. Ryhmä muodostui kahdeksasta EU-maasta: Ranska, Britannia, Belgia, Suomi, Saksa, Italia, Puola ja Hollanti.

Kilpailun tuomaristo muodostui osallistujamaiden edustajista, tuomaristossa oli myös näkövammaisia henkilöitä. Dijonlainen hyväntekeväisyysyritys Les Doigts Qui Rêvent (LDQR) valmisti kopiot palkituista kirjoista kunkin osallistujamaan omalla kielellä. Viimeinen koskettelukirjakilpailu tässä muodossa järjestettiin vuonna 2007.

Tactus-projekti sai vuosina 2002–2004 tukea EU:n Kulttuuri 2000 -ohjelmasta monikansallisena yhteistyöhankkeena. Muihin tukijoihin kuului mm. Ranskan kulttuuriministeriö ja Dijonin kaupunki. Tactus-projekti jatkoi EU:n rahoittamana vielä vuosina 2005–2008 nimellä Typhlo&Tactus.

Vuodesta 2009 kilpailuun ei ole haettu EU:n rahoitusta jäsenmaiden yksimielisen päätöksen mukaisesti. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi ja se on laajennettu kansainväliseksi kilpailuksi.

Suomalaiset koskettelukirjat ovat menestyneet hyvin. Aune Rintalan kirja ”Hiiri kissalle räätälinä” voitti kulttuurikirjasarjan 1. palkinnon vuonna 2006. Kunniamainintoja ovat suomalaiset kankaiset koskettelukirjat myös saaneet useampina vuosina.