Tactus

Typhlo & Tactus – kansainvälinen koskettelukirjakilpailu

Typhlo&Tactus -ryhmän tavoitteena on tehdä kansainvälistä yhteistyötä näkövammaisten lasten kosketeltavien kuvakirjojen tuottamiseksi ja kehittämiseksi. Joka toinen vuosi järjestettävällä koskettelukirjakilpailulla palkitaan korkeatasoisia kuvakirjoja.

Tactus-ryhmä perustettiin Ranskassa Dijonissa vuonna 1999. Ryhmää perustamassa oli näkövammaisten lasten kuvakirjoista kiinnostuneita henkilöitä, opettajia, kirjastonhoitajia ja lasten vanhempia. Lue lisää Tactus.org-sivuilta

Typhlo & Tactus – kansainvälinen koskettelukirjakilpailu järjestettiin Suomessa 24-27.10.2013

Kilpailuun osallistui 15 maasta yhteensä 61 koskettelukirjaa. Kilpailun palkinnot jaettiin Helsingin kirjamessuilla 27.10.2013:

1. palkinto: ” The Fabulous mountain ”, Erika Frost, Belgia

2. palkinto (jaettu sija): ”Merirosvotarina”, Maarit Korhonen, Suomi

2. palkinto (jaettu sija): ”Sem”, Valentina Marino, Italia

Suomalaiset koskettelukirjat pärjäsivät hyvin. 13 parhaan koskettelukirjan joukkoon ylsi neljä suomalaista teosta. Suomalaiset kilpailukirjat olivat seuraavat: Fanny Sund: Boken om 112 (112-kirja), Vuokko Keränen: ”Missä on Jukan sukka?”, Anne Saarinen: ”Matti jääkiekko-ottelussa”, Anne Pekkarinen ja Ulla Helkiö: ”Arkiset arvoitukset. Mikä se on?” ja Maarit Korhonen: ”Merirosvotarina”.

Kilpailun tuomaristo koostuu eurooppalaisista asiantuntijoista, jotka tulevat Italiasta, Ranskasta, Iso-Britanniasta, Puolasta, Hollannista, Belgiasta, Tšekistä ja Suomesta.

Tactus kilpailun tulokset 2013 (pdf, 9,7 Mt)

Seuraava kansainvälinen koskettelukirjakilpailu järjestetään Italiassa 2015.

Typhlo & Tactus-kilpailu vuonna 2011

Kansainvälinen Typhlo & Tactus-koskettelukirjakilpailu järjestettiin 10-12.11.2011 Prahassa. Kilpailuun oli lähetetty 74 kirjaa 18 maasta.

  • 1. palkinto:  ”Henry Jack”, Margaret Sharp, Iso-Britannia:
  • 2. palkinto (jaettu sija): ”The Present”, Katarina Matkovic ja Pecirko Tihana, Kroatia
  • 2. palkinto (jaettu sija): ”The Sun and the Moon”, Youk Keun Hae, Etelä-Korea

Suomesta kilpailuun osallistuivat seuraavat 5 kirjaa: Marjatta Tuura: Kevätsiivous sekä Karhu ja tähti, Pirkko Kiiskilä: Paloaseman Sami, Vuokko Nyberg: Totta vai tarua ja Susanna Romppainen, Eine Mäenpää ja Iiris Kivioja: Nallen joululeivonnaiset. Nallen joululeivonnaiset sijoittui sijalle 7. Tämä kirja sekä Paloaseman Sami saivat kunniamaininnan.

Kilpailun historiaa

Typhlo & Tactus-ryhmä järjesti vuosittain Tactus-palkintokilpailun, jossa haettiin korkeatasoisia kuvakirjoja. Palkituista kirjoista tuotettiin kollaasikirjoja seitsemälle eri kielelle joita jäsenmaat saivat ostaa. Ryhmä muodostui kahdeksasta EU-maasta: Ranska, Britannia, Belgia, Suomi, Saksa, Italia, Puola ja Hollanti.

Kilpailun tuomaristo muodostui osallistujamaiden edustajista, tuomaristossa oli myös näkövammaisia henkilöitä. Dijonlainen hyväntekeväisyysyritys Les Doigts Qui Rêvent (LDQR) valmisti kopiot palkituista kirjoista kunkin osallistujamaan omalla kielellä. Viimeinen Tactus-palkintokilpailu tässä muodossa järjestettiin vuonna 2007.

Tactus-projekti sai vuosina 2002–2004 tukea EU:n Kulttuuri 2000 -ohjelmasta monikansallisena yhteistyöhankkeena. Muihin tukijoihin kuului mm. Ranskan kulttuuriministeriö ja Dijonin kaupunki. Tactus-projekti jatkoi EU:n rahoittamana vielä vuosina 2005–2008 nimellä Typhlo&Tactus.

Vuodesta 2009 kilpailuun ei ole haettu EU:n rahoitusta jäsenmaiden yksimielisen päätöksen mukaisesti. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi ja se on laajennettu kansainväliseksi kilpailuksi.

Suomalaiset koskettelukirjat ovat menestyneet hyvin. Aune Rintalan kirja ”Hiiri kissalle räätälinä” voitti kulttuurikirjasarjan 1. palkinnon vuonna 2006. Kunniamainintoja ovat suomalaiset kankaiset koskettelukirjat myös saaneet useampina vuosina.

Vuonna 2009 koskettelukirjakilpailu järjestettiin Ranskan Dijonissa. Osanottajamaiden joukossa oli jäsenmaiden lisäksi Viro, Liettua ja Etelä-Afrikka. Jäsenmaista Saksa jäi pois ja tilalle tuli Tsekki.