Siirry sisältöön

Typhlo & Tactus

Typhlo & Tactus – kansainvälinen koskettelukirjakilpailu

Typhlo & Tactus –ryhmä perustettiin Ranskassa vuonna 2000, ja sen tavoitteena on tehdä kansainvälistä yhteistyötä näkövammaisten lasten kosketeltavien kuvakirjojen tuottamiseksi ja kehittämiseksi. Joka toinen vuosi järjestettävällä koskettelukirjakilpailulla palkitaan korkeatasoisia kuvakirjoja. Lisää kilpailusta Tactus.org-sivuilta

Typhlo ja Tactus 2015 kilpailuun lähtevät koskettelukirjat

Koskettelukirjaesiraatiin osallistui yhteensä 9 kirjaa, joista raati valitsi seuraavat viisi: Alvarin matka maailman ympäri/ Maija Autio ja Vuokko Tupola,  Bea Ballerina/ Ida Mattila, Anne Neitola ja  Outi Partanen, Hiiren uusi ystävä/ Maarit Korhonen, Kylpyhuoneen kummajaiset/ Maija Haavisto  ja  Silitä minua/ Vuokko Keränen.  Toivotamme kaikille tekijöille onnea matkaan!

Kansainvälinen koskettelukirjakilpailu järjestetään Italiassa 12. -14. marraskuuta 2015.

Kilpailu on avoin kaikkien maiden osallistujille, joiden yhteysorganisaatio on allekirjoittanut Typhlo & Tactus-organisaation kanssa sopimuksen.  Celia – kirjasto toimii Typhlo & Tactus-kilpailun suomalaisena järjestäjänä. Celiaan määräaikaan mennessä lähetetyistä koskettelukirjoista asiantuntija raati valitsee enintään 5 kirjaa edustamaan Suomea. Esivalinta suoritetaan kilpailusääntöjen mukaisesti. Kirja voi olla tehty jo aikaisemminkin, se voi olla vanhempien, opiskelijoiden, opettajien tai muun asianharrastajan valmistama, ja sen tulee sopia kuvakirjaksi sokealle/heikkonäköiselle lapselle. Koskettelukirjan teksti tulee lähettää sähköpostilla Celia – kirjastoon. Celia huolehtii kilpailulomakkeiden täyttämisestä, pistekirjoitustekstien valmistuksesta, tekstien käännöksistä englanniksi ja kirjojen lähettämisestä Italiaan. Celia ei kuitenkaan vastaa postinkulun tai kilpailun aikana kirjalle mahdollisesti sattuneesta vahingosta.

Kilpailusäännöt 2015 (word-tiedosto)

Typhlo & Tactus  2013

Edellinen kilpailu pidettiin Helsingissä, Celia – kirjastossa, vuonna 2013. Kilpailuun osallistui 15 maasta yhteensä 61 koskettelukirjaa. Kilpailun palkinnot jaettiin Helsingin kirjamessuilla 27.10.2013.

Kilpailun historiaa

Typhlo & Tactus kilpailu oli aikaisemmin eurooppalainen koskettelukirjakilpailu ja se sai tukea EU:n Kulttuuri 2000-ohjelmasta.  Myös Ranskan kulttuuriministeriö ja Dijonin kaupunki tukivat kilpailua rahallisesti. Palkituista kirjoista tuotettiin kollaasikirjoja seitsemälle eri kielelle, joita jäsenmaat saivat ostaa. Ryhmä muodostui kahdeksasta EU-maasta:  Ranska, Britannia, Belgia, Suomi, Saksa, Italia, Puola ja Hollanti. Kilpailun tuomaristoon kuului osallistujamaiden edustajat sekä lisäksi näkövammaiset henkilöt. Hyväntekeväisyysyritys Les Doigts Qui Rêvent (LDQR) valmisti kopiot palkituista kirjoista kunkin osallistujamaan omalla kielellä. Viimeinen koskettelukirjakilpailu tässä muodossa järjestettiin vuonna 2007.

Vuodesta 2009 kilpailuun ei ole haettu EU:n rahoitusta jäsenmaiden yksimielisen päätöksen mukaisesti. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi ja se on laajennettu kansainväliseksi kilpailuksi.

Suomalaiset koskettelukirjat ovat menestyneet hyvin. Aune Rintalan kirja ”Hiiri kissalle räätälinä” voitti kulttuurikirjasarjan 1. palkinnon vuonna 2006.  Maarit Korhosen kirja Merirosvotarina sai jaetun 2. palkinnon 2013. Suomalaiset kankaiset koskettelukirjat ovat saaneet kunniamainintoja useampina vuosina, ja niitä pidetään maailmalla erittäin korkeatasoisina.